Protetica

Protetica dentara studiaza metodele si tehnicile de protezare cu ajutorul lucrarilor fixe sau mobilizabile.In general, protezele fixe sunt confectionate in laborator,de catre tehnicianul dentar, dar numeroase lucrari fixe provizorii pot fi realizate si in cabinetul stomatologic.
Protezele mobilizabile pot fi indepartate voluntar, de catre pacient.
In protetica portelanul este cel mai compatibil material.

Se pot realizalucrari total fizionomice integral ceramice, ceramica pe suport din material nobil (aur) sau nenobil (Cr-Co). Aceste lucrari confera avantaje incontestabile din punct de vedere estetic si functional comparativ cu alte tipuri de lucrari protetice ( rezistenta mare la uzura, biocompatibilitate cu tesuturile invecinate, stabilitate coloristica excelenta, retentive scazuta la placa bacteriana ).

CE SUNT COROANELE DENTARE ?

Coroanele dentare sunt lucrari dentare ( mai precis protetice ) care acopera sau invelesc partea vizibila a unui dinte. Pentru ca medicul stomatolog sa le poata fixa pe dinte trebuie ca :
• sa prepare intr-un anumit fel dintele respectiv, operatiune numita slefuire
• dintele respectiv sa fie sanatos sau corect tratat si sa nu fie mobil
• partea coronara ( adica partea vizbila in cavitatea bucala ) a dintelui sa fie suficient de rezistenta pentru a sustine lucrarea

ROLUL COROANELOR DENTARE

Coroanele dentare trebuie sa inlocuiasca cat mai adecvat dintele pe care il invelesc. Pentru aceasta, coroana trebuie sa preia functiile dintelui :
a. Estetica — sa se integreze ca forma, marime si culoare cu dintii vecini.

pro1
nu este intotdeauna ideal ca prietenii
sa remarce imediat noua dumneavoastra lucrare dentara

b. Functia masticatorie — coroana trebuie astfel modelata incat masticatia sa se realizeze confortabil. Deoarece coroanele sunt lucrari dentare mici, toate fortele masticatorii se vor transmite de-a lungul radacinii dintelui pe care sunt fixate, asigurand astfel un confort optim.

pro2
coroanele dentare, pe langa estetica, trebuie sa-si indeplineasca si rolul functional ( masticatia in primul rand )

c. Functia fonetica — trebuie refacuta mai ales daca se realizeaza coroane pe incisivii superiori. Datorita volumului mic, obisnuirea cu vorbitul se face cel mai repede dupa cimentarea coroanelor dentare.
d. Rezistenta — sa pastreze sau sa creasca rezistenta dintelui pe care il acopera.

AVANTAJELE COROANELOR DENTARE

 

Refacerea dintelui din punct de vedere estetic si functional
Este cel mai important avantaj al coroanelor dentare. Dupa cimentarea definitiva a coroanelor, dintele va putea participa la procesul masticator la fel ca inainte de distructie. Gradul de refacere estetica depinde de tipul de coroana dentara ales.

• Este nevoie de putine sedinte pentru a fi confectionate

Sunt lucrarile protetice care au nevoie de cel mai putin timp pentru a fi confectionate. In functie de tipul de coroana ales, durata executiei poate varia intre 2 si 4 sedinte.

• Obisnuirea cu coroanele dentare se face extrem de rapid

Deoarece sunt lucrari dentare mici, obisnuirea cu coroanele dentare se face de obicei in cateva zile.

DEZAVANTAJELE COROANELOR DENTARE

 

• Necesita slefuirea dintelui

Daca se confectioneaza pe dinti naturali, este nevoie de slefuirea acestora in vederea adaptarii coroanelor. Aceasta operatiune duce la pierderea unei mari cantitati de tesut dentar sanatos si, uneori, chiar la devitalizarea dintilor.

Uneori, nu este nevoie sa slefuim din dintele propriu zis. In cazul pivotilor dentari sau implanturilor dentare coroanele se confectioneaza peste aceste dispozitive.

pro3
pro4

 

dinte inainte de slefuire

dinte dupa slefuire

• Costul mai ridicat

Coroanele dentare ( in special cele ceramice ) au un cost mult mai ridicat comparativ cu o obturatie
( sau cum se numeste popular, “plomba” ). Acest aspect face ca multi pacienti sa opteze, in mod eronat, pentru o obturatie chiar daca medicul stomatolog indica efectuarea unei coroane dentare.